• Snabba leveranser
  • Billig frakt
  • Kvalitétsprodukter
Priser inkl. moms

Polyuretanlim till fogning, tätning och permanent montering.

Polyuretanlim / PU-fog används inom industri-, bygg- och måleri för att foga, täta, fylla, impregnera, limma och försegla alla sorters ytor. Polyuretanlim används exempelvis inom varvsindustrin för att sammanfoga däck till skrov, inom bilindustri som karosslim och glaslim och inom byggindustri för generell tätning och försegling. 3M's polyuretanlimmer och hybrider är avancerade produkter som inte behöver blandas eller kräver speciella appliceringsverktyg. Produkterna härdar med luftfuktigheten och formar hållbara, elastiska fogar som håller över tid.

Polyuretanlimmerna erbjuder mycket god flexibilitet, väderbeständighet och styrka vilket gör dem användbara in flertalet applikationer. Limmerna används på de vanligaste förekommande byggmaterial som trä, gips, sten, betong, puts, aluminium, glas, gelcoat, komposit, glasfiberplast, rostfritt, metall, stål, målade ytor m.m. Vi har även speciaprodukter för reparation av betong, limning av glas och montering av mursten.

När du väljer polyuretanlim är det viktigt att tänka på vad man skall använda den till? Fogmassa, tätning eller limning? Polyuretanlimmets Shore A avgör limmets styrka. Ett lim/fogmassa med lågt Shore A tal är mer elastisk och lämpar sig som fogmassa för att täta och isolera. Ett lim med högt Shore A tal är hårdare och används till permanent montering och limning.

Polyuretanlim 5200FC är det starkaste PU-limmet i vårt sortiment med en hårdhet på 68 Shore A. Limmet är utvecklat för att klara de mest krävande applikationer på båtar och kan användas både över och under vattenlinjen. 5200FC är vårt starkaste lim som inom båtbranschen används för att limma exempelvis däck mot skrov, tätning av köl och generella tätningar under och ovan vattenlinjen. Polyuretanlimmet används även inom byggindustri för att limma och täta paneler, rörgenomgångar, isolering och bänkskivor. Shore A 68.

Polyuretanlim 4200FC är mer flexibelt och elastiskt jämfört med 5200FC vilket gör det extra bra till tätningar. 4200FC används även till limning och torkar mycket snabbt för att vara ett polyuretanlim. 4200FC kan användas till tätning och limning ovan och under vattenlinjen och har en mycket god beständighet mot saltvatten, gulning, UV-ljus och kemikalier. 4200FC är med sin flexibilitet utmärkt till limning av glasfiber mot glasfiber, limning av paneler, luckor och lanternor. Shore A 49.

Glaslim 590 är tillsammans med 5200FC det starkaste enkomponent polyuretanlimmet i vårt sortiment. Vidhäftningen är mycket hög till glas, keramiskt glas, plexiglas, polykarbonat, akryl och PMMA. Töjning vid brott är på hela >700%. Glaslim 590 har en mycket kort torktid och är övermålningsbar inom 40 minuter. Temperatur, väder och kemikaliebeständigheten är mycket god. Shore A 60-65.

Polyuretanlim Metall 560 är ett starkt enkomponentslim som är optimalt till limning. 560 används inom bilindustrin som karosserilim och har en mycket god vidhäftning mot ABS, PVC, aluminium, stål och metall. Limmet har en töjbarhet på 300% vid brott vilket gör att man kan använda den på detaljer och delar där det förekommer stor rörlighet och belastning. Shore A 55.

Polyuretantätning 550 är en snabbtorkande polyuretanbaserad fogmassa som även kan användas till limning. 550 används inom byggindustri till generella tätningar och fogarbeten av skarvar, genomföringar, sprickor och golv, både inom- och utomhus. 550 används även till montering av karosser och limning av undergolv och bänkskivor. Vidhäftningen är mycket god till trä, glasfiber, stål, aluminium, metall. ABS, PVC, sten, betong och målade ytor. Fogmassan har ingen eftersjunkning vilket gör att man direkt får ett snyggt resultat. Töjning vid brott ca 600%. Shore A 45.

Polyuretantätning 540 är en fogmassa som används till tätningar både inom- och utomhus. 540 bildar skinn på runt 90-minuter och är efter det övermålningsbar. Fogmassan har en mycket god vidhäftning på de flesta material och eftersjunker inte efter applicering. Töjning vid brott ca 600%. Shore A 40.

Trälim D4 5005 är ett enkomponent polyuretanlim som har en god vidhäftning till flertalet material. Trälim 5005 är mycket bra till sammanfogning av trä, även de med hög fukthalt och hårda och feta träslag. Polyuretanlimmet används även till limning av flera plaster, betong, styva skummaterial som PU och PS och andra porösa ytor. Limmet används exempelvis till limning av snickerier och möbler, trägolv, paneler och textil mot betong och trä och mycket mer. Ej lämplig till metall. Utmärkt till både inom- och utomhusapplikationer.

Stenlim "Stone Grip" 598 från Dana Lim är en enkomponent polyuretanlim som är specialutvecklad till limning av sten, mursten, stenplattor och tegel. Limmet har en mycket god hållbarhet både inom- och utomhus och tål fukt, UV-ljus och kemikalier. Stenlimmet används exempelvis för att limma stenmurar, reparation av tegel, limning av stenplattor. 

Betongsreparationslim DP600 är specifikt utvecklad till reparationer av sprickor och håligheter i betong samt tätning och fixering av skarvar, fogar och bultar. Betongsreparationslimmet är ett tvåkomponentslim som torkar mycket snabbt. Inom 15 minuter kan man belasta ytan med truck vilket gör att man minskar tiden arbetet behöver ligga nere. DP600 har en mycket god vidhäftning till betong, sten, tegel, trä, metall, kakel, glas och flera sorters plaster. Shore 70 D.


Vad betyder Shore A Hårdhet? Hårdhetstalet, Shore A, för ett polyuretanlim eller en fogmassa kan förutsäga många egenskaper. Produkter med lågt Shore A-värde är mer böjliga och elastiska och har goda återhämtningsegenskaper. Det gör dem lämpliga till tätningsprodukter. Limmer/fogmassor med högre Shore A-världen är hårdare, vilket gör den mer lämpade till permanenta limningar. Generellt har produkter med högt Shore A-värde kortare torktid och härdar snabbare.

Läs mer om 3M's polyuretanlim/hyrbidlim/fogmassor HÄR